Az öt legfontosabb dolog, ami 2021-ben történt velünk
2021. december 30.
Év végén szokás leltárt készíteni a mögöttünk hagyott időszak fontos történéseiről. Sikerekről, kihívásokról, változásokról és változtatásra szoruló dolgokról. Egy pohár bor mellett vettük sorra, miről szólt a Vylyan számára a 2021-es év.
Nemcsak a járvány második éve miatt volt különleges év 2021. Volt, amit a helyzet okán újragondoltunk, ám nem ezért marad emlékezetes számunkra az eltelt 12 hónap: egy újabb jelentős korszak zárult le borászatunk történetében. Erre az évre úgy fogunk visszaemlékezni, mint amikor új időszámítás kezdődött a Vylyan életében.
Új borászunk: Tóth Sándor
Az egyik legfontosabb változás mindjárt tavasszal be is következett: Ipacs Szabó István főborászunk 22 év után átadta a stafétabotot, és a továbbiakban tanácsadóként segíti a munkánkat. Utódja, fiatal kollégánk, Tóth Sándor sem tegnap kezdte a munkát a Vylyan csapatában. 2017-ben – miután elnyerte a Jövő Borásza címet – jelentkezett nálunk szakmai gyakorlatra. Amikor annak vége lett, előbb fél évet egy borbárban töltött el, majd 2018 másik felében az ösztöndíjának köszönhetően egy kaliforniai tanulmányútra indult: a Napa-völgyben több borászatnál is dolgozott. És novemberben egyszer csak megcsörrent a telefonja… „Ipacs Szabó István felhívott, hogy megüresedett a Vylyannál a pincemesteri állás, 2019 januárban kezdhetek is. Álomszerű volt az egész” – emlékszik vissza Sándor. Idén januárban pedig már birtokigazgatónk, Debreczeni Mónika invitálta egy beszélgetésre, ahol felajánlotta neki a borászi állást. Sándor némi gondolkodás után büszkén vállalta a feladatot. „Remélem, a Vylyan borok kedvelői semmit nem éreznek majd a változásból: sem a jól ismert borkínálat, sem a borok stílusa, ízvilága nem fog változni. Kis palackszámú különlegességekben szeretném megmutatni a pince egy eddig nem látott arcát.”
A Variáció termékcsalád bevezetése
Egy új termékkategória alapjait raktuk le az idei két Variációval, a Rozéval és a Syrah-val. A kísérlettel azt szeretnénk megmutatni, hogy ugyanabból a típusú borból vagy szőlőfajtából mást is ki lehet hozni. Először a közkedvelt rozénkon „csavartunk” egyet, aminek eredményeképp májusban egy csábítóan izgalmas, elegáns, komplex bor került a vinotékánkba. A Rozé Variáció vegán védjeggyel minősített, tartalmas, hosszú lecsengésű bor, melyet 89% syrah és 11% kékfrankos alkot. Kézzel szüreteltük hozzá a szőlőt, és csak a színmustot használtuk fel a borban. Seprőn tartottuk, másodtöltésű hordóban érleltük 5 hónapig, és a palackozás után nagyjából másfél hónapot pihent még, mielőtt piacra került.
Sándor „névjegye”, a Syrah Variáció igazi különlegesség, melyből mindössze 300 palack készült. A 2020-as évjárat gyönyörű, koncentrált termését kézzel csömöszöltük és amforában érleltük 11 hónapig. Harmonikus, karakteres, szerethető és kifejezetten hosszú lecsengésű bor lett a végeredmény. Gyümölcsös, de tartalmas, minden kortya jóleső, itatja magát. Összehasonlítva a prémium syrah borunkkal a hordós jegyek mellett a testessége, a tannintartalma és fajtajegyek különbsége a legjobban felismerhető.
Technológiai újdonságok
Ahhoz, hogy a Vylyan név garancia legyen vásárlóink számára, folyamatosan fejleszteni kell az alkalmazott technológiát, ezért több változás történt borászatunk és a pincénk életében is. Még 2020-ban határoztuk el, hogy kipróbáljuk a több ezer éves borkészítési módszert, az amforás érlelést. A végeredmény, a Syrah Variáció idén mutatkozott be, és a jövőben további tételek várhatók: az újabb borok érleléséhez már négy amfora és három kerámiatojás is ott sorakozik a pincében.
A hordós érlelés is nagyot változik. Idén több nagyobb méretű francia hordót vásároltunk. A méret jelentősége abban áll, hogy egy adott mennyiségű bor kisebb felületen érintkezik a hordóval, így az érlelés után a végeredmény gyümölcsösebb, kevésbé fás jellegű lesz.
És a borászati eljárások komolyabb szakértőinek is vannak híreink: idén lecseréltük a kovaföld szűrőnket, és egy új palackozó sort is rendeltünk, ami hamarosan meg is érkezik hozzánk.
Megújul a Vylyan Terasz
Az idei, járvány nehezítette szezon után átrendeztük a vendéglátás portfóliónkat, és újragondoltuk a Vylyan Terasz koncepcióját. A borvidékre irányuló turizmus központjától viszonylag távol, Kisharsányban vagyunk, aminek éppen az az előnye, ami a hátránya is. Birtokközpontunk gyönyörű vidéken van, távol minden város és falu zajától. Ide véletlenül senki nem esik be: aki ellátogat a pincészetbe, kifejezetten miattunk jön. És aki egyszer már járt nálunk, soha nem felejti el azt a békés hangulatot, a csodálatos környezetet, a mediterrán tájat, a csendet és a borokat, ami itt várja.
A helyzetet mérlegelve úgy döntöttünk, megszüntetjük a melegkonyhát, és ezen a gyönyörű helyen ezentúl csak a borra koncentrálunk. Ezért vezettük be a péntek délutáni pincelátogatásokat, a következő szezonban pedig már csak a borkóstolók lesznek a középpontban. Ugyanakkor továbbra is szeretnénk, ha a Terasz csodálatos és izgalmas rendezvények helyszínéül szolgálhatna. Ezért 2022-ben nagy hangsúlyt fektetünk esküvők, céges csapatépítők megrendezésére.
Megnyílt a Vylyan Depó
A vendéglátástól azért nem búcsúztunk el teljesen a Terasz profiljának átalakításával: szeptember végén egy új hellyel jelentünk meg a borvidék központjában, Villányban.
Fontos mérföldkő pincészetünk életében, hogy ősztől jelen vagyunk a borkedvelők által sűrűn látogatott villányi pincesoron, ahol azok is első kézből ismerkedhetnek meg a borainkkal és velünk, akik nem tudnak Kisharsány felé kanyarodni. A Depó a Terasz kistestvére, és tökéletesen kiegészítik egymás: a Terasz elsősorban az egyéni és csoportos borkóstolók helyszíne, a vendéglátás és a különféle programok pedig a Depóba, a villányi nyüzsgés közepébe kerültek.
A hely tervezésekor kifejezett cél volt, hogy a stílus friss és lendületes legyen. Az ide érkező vendéget letisztult, indusztriális tér fogadja, ami hagyja érvényesülni a lényeget: borokat. A Depó egyszerű, minőségi termékekkel, hidegkonyhával, házi szörpökkel, borkorcsolyákkal várja a vendégeket: mindig lesz a borok mellé termelői sajt és sonka, kovászos kenyér és krémek. Jeles alkalmakkor begyújtjuk a kemencét is, pizzát, húsokat sütünk, és meleg ételeket is kínálunk.
Jó borozást 2022-ben is!