
Laborbemutató a Vylyan Pincészetben
2021. február 16.
A borkészítés az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ahhoz, hogy a legjobb minőségű prémium kategóriás borokat kóstolhassuk, a termelők és borászok részéről komoly kémiai tudásra is szükség van. A legnagyobb pincészetek saját laborban követik nyomon boraik érését: következő videónkban Ipacs Szabó István a Vylyan laborba kalauzol bennünket!
Ha szívesen bekukkantanál pincészetünknek azon szegletébe, ahol korábban csak munkatársaink jártak, és megnéznéd, mégis hogyan néz ki egy ilyen labor, akkor kattints a videóra!
A hely, ahol a legnagyobb döntések születnek
A Vylyan laborban a pincészettel kapcsolatos minden fontos információ megtalálható. A falon mind az 5 dűlőnk térképét láthatjuk, melyen sorpontossággal szerepelnek az ültetvények A képek a legnagyobb segítséget a szüret időszakában jelentik. Ilyenkor pontosan látható és nyomon követhető, honnan mennyi szőlőt sikerült már betakarítani, ahogyan az is, hogy hol tart éppen a szüret. A pincészet számára azonban nemcsak az ültetvényeket ábrázoló térképek fontosak. Legalább ekkora jelentősége van a pince hordótérképének is. A térképeket fedő üveglapokon folyamatosan aktualizálni lehet, hogy hol tart a borok érése és melyik hordókban találhatjuk meg őket. A térképek tehát rengeteget segítenek a szervezésben és a megfelelő döntések meghozatalában is.

Winescan – a labor lelke
A Winescan egy automata laborműszer, ami nagyjából fél perc alatt megmutatja a bor összes fontos paraméterét. A borkészítésben ma már elengedhetetlen, hogy a gyakorlati szempontok mellett a borban lezajló kémia folyamatokat is napról-napra követhessék a borászok. A döntések végül sosem kizárólag egyik, vagy másik tapasztalat alapján születnek meg, de ezek az ismeretek rengeteget segítenek a bor mélyebb megértésben és megismerésében. Ezzel az eszközzel laborunkban egy könnyen áttekinthető, de a kor színvonalának megfelelő technikai háttérrel rendelkezünk, hogy borainkat a legjobb tudásunk szerint alakíthassuk és formálhassuk míg végül a poharakba kerülnek.
