Weboldalunkat csak 18 év felettiek látogathatják, ezért kérjük igazolja a korát.
Összes blogbejegyzés
2024. február 29.
A csóka név, amellett, hogy egy énekesmadarat takar a varjúfélék családjából, egy rég elfeledett szőlőfajtát is jelent. A mi esetünkben természetesen ezzel a második...
2023. november 05.
- avagy Szüretzáró kérdezz-felelek a Vylyan dolgozóival Az idei szüretet október 19.-én csütörtökön zártuk, még éppen, hogy csak szusszantak a kollégák, amikor megkérdeztük őket,...
2023. augusztus 16.
Már alig vártuk, hogy elérkezzen az augusztus, és vele együtt a 16. Ördögkatlan Fesztivál is, melynek szokásosan a Vylyan Birtok is helyt adott, és...
2023. augusztus 01.
Nincs ötleted, mit igyatok a nagy nyári hőségben a barátokkal? Legyen szó fehér, rozé vagy vörösborról, vagy akár fröccsről és borlimonádéról, mi segítünk a...
2023. június 08.
Különleges interjúra invitálunk benneteket, amelyben Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója osztja meg velünk a Vylyan Variáció borcsaláddal kapcsolatos gondolatait, és egyben bemutatja annak...
2023. április 19.
Az április nekünk nem csak az éledező szőlőtőkéket és a virágillatot jelenti, hanem azt is, hogy újra kinyit a Vylyan Terasz! A régi kedvelt...
2023. március. 24.
Esküvőt terveztek, de még nem találtátok meg a megfelelő helyszínt? Mit szólnátok egy borbirtokhoz? Ünnepeljétek a közös életetek első napját a Vylyan Birtok zöld...
2023. március. 03.
Hordóhasználat és borstílus Az elmúlt harminc évben kialakult az összetéveszthetetlen Vylyan stílus. Világtendencia, hogy a borok könnyedebbek, mint az ezredforduló környékén. Mi hiszünk a...
2023. március. 03.
Hogyan zajlik nálunk a szőlőtelepítés? Borozás közben nem is gondolunk arra, hogy milyen hosszú út vezet egy élvezetes korty elkészültéig. Jó bort csak kiváló...
2023. február 09.
Ahhoz, hogy a borok illatát, zamatát élvezzétek, nem kell borszakértőnek lennetek, de ha borkóstolás közben figyeltek néhány szempontra, akkor teljesen más élményt nyújthat a...
2023. január 17.
Villányi vörösbor – sokan nem is gondolják, hogy ebben a két szóban mennyi árnyalat van! Lehet közöttük hétköznapi és ünnepnapra való, de Villányban, a...
2022. november 15.
(Szubjektív borajánló az ünnepek előtti programokhoz) Egyre korábban sötétedik, többnyire a négy fal között telnek a napjaink, ami azt is jelenti, hogy végre több...
2022. október 28.
Ahogy változik körülöttünk a világ, változnak a kedvelt borstílusok is. Más ételeket eszünk, mint korábban, és más stílusú borokat párosítunk hozzájuk – ahogy minden...
2022. szeptember 29.
Egy pincészet életében a legmeghatározóbb időszak a szüret, hiszen jó bort csak jó minőségű szőlőből lehet készíteni. A munkánk nem mindig könnyű, de ha...
2022. szeptember 05.
30 évesek lettünk! Felsorolni is nehéz, hogy mennyi minden történt velünk három évtized alatt, de mi azért megpróbáljuk – méghozzá 30 elsővel, hiszen minden...
2022. augusztus 16.
A borkészítés nekünk alkotás. Egész évben gondozzuk a szőlőt, hogy a legszebb terméssel örvendeztessen meg bennünket, ami aztán értő kezekbe kerülve borrá alakul át....
2022. július 11.
Nyár közepén leginkább két dologgal vagyunk elfoglalva: vagy épp szabadságon vagyunk, és vízparton, hegyekben, idegen városokban próbáljuk kipihenni az egész éves fáradalmainkat, vagy otthon...
2022. június 16.
A villányi bor testes és vörös? Persze, rengeteg itt a fantasztikus testes vörösbor, de a villányi borok ennél sokrétűbbek és sokszínűbbek. Meg is mutatjuk,...
2022. május 17.
Bevezető az érlelt borok világába Az érlelt borok valóban más kóstolási élményt nyújtanak, mint az egyszerű, hétköznapi borok? Honnan szerezzük be a borokat? Szükség...
2022. április 13.
Fenntarthatóság, éghajlatváltozás - manapság gyakran emlegetett kifejezések. Vajon tényleg valós problémák? Valóban a jövőnk a tét, és rajtunk is múlik, hogy az utódaink mennyire...
2022. március. 18.
A klímaváltozás az életünk szinte minden területén érezteti a hatását, nem véletlenül kongatják manapság oly sokan a vészharangot. Hogy hogyan reagálnak erre a világ...
2022. január 26.
Vegán védjeggyel minősített, könnyed, frissítő száraz fehérborunk a termőtalaj és a rizling fajta legszebb jegyeit mutatja. A Boszorkány a vacsoraasztalnál is remekül teljesít: mindjárt...
2022. január 21.
Az utóbbi hetekben többször szóba került blogposztjainkban – Classicus boraink kapcsán is – a reduktív borkészítési eljárás, más néven a tartályos érlelés módszere. Most...
2022. január 12.
Pincészetünk szuperprémium kategóriájú cabernet franc bora a szőlő termőhelyéről, a Mandolás dűlőről kapta a nevét. Mivel a Gombás dűlőben is gyönyörű franc terem, a...
2022. január 05.
Hiába terjed az utóbbi években rohamtempóban a borkultúra, mégis van néhány olyan tévhit, ami sehogy sem akar kikopni a köztudatból. Összegyűjtöttük azokat, amik a...
2021. december 30.
Év végén szokás leltárt készíteni a mögöttünk hagyott időszak fontos történéseiről. Sikerekről, kihívásokról, változásokról és változtatásra szoruló dolgokról. Egy pohár bor mellett vettük sorra,...
2021. december 26.
Arról már többször és többféleképpen is értekeztünk, hogyan és milyen bort válasszunk ételek mellé vagy karácsonyi ajándéknak, de azon még nem gondolkoztunk el, melyik...
2021. december 15.
Ahogy nincs kőbe vésve, mi kerüljön karácsonykor az asztalra, úgy a borpárosítás is sokkal inkább ízlés, mint szabály dolga. Szóval felejtsük el a „fehér...
2021. december 10.
Vajon hányan törik még jelen pillanatban is a fejüket, hogy mivel lepjék meg szeretteiket és ismerőseiket karácsonyra? Nekik (is) szeretnénk segíteni megtalálni a megoldást...
2021. december 07.
A boraink sokat elárulnak rólunk és a filozófiánkról, ám vannak olyan információk, amiket még mi sem tudunk a palackba zárni. Összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet,...
2021. november 30.
Három indokunk is van rá. A felelős és mértékletes borfogyasztásnak számos bizonyítottan hasznos élettani hatása van, egy finom étel mellé választott szép bor jóval...
2021. november 22.
2015-ös, többszörös díjnyertes Syrah borunkat markáns étcsokoládé és meleg tónusú sötét bogyós gyümölcsök jellemzik, egy csipetnyi fahéjjal. De mi történik akkor, ha nem a...
2021. november 08.
Izgalommal és várakozással teli napok egy borászat életében, amikor megjelennek a szortimentben az új évjáratos tételek. Örömmel mutatjuk be a Bogyólén kívül a három...
2021. október 28.
Egy borászat életében az igazi évfordulót az újbor megjelenése jelenti. A 2021-es Bogyólé már kapható, úgyhogy itt az alkalom a koccintásra! A címkére idén...
2021. október 25.
A bort nem csak inni jó, a konyhában is komoly hasznát lehet venni. Pácoláshoz, egy étel izgalmassá tételéhez, de akár alapanyagnak is kiváló lehet....
2021. október 08.
Sok szó esett már arról, milyen alkalomra vagy étel mellé milyen bort érdemes választani. Most jöjjön a következő lépés: a megfelelő pohár. Nem mindegy...
2021. október 01.
Szeptember 25-én megnyitotta kapuit a villányi pincesoron a Vylyan Depó. Ez egy olyan borbár, ahol a minőségi alapanyagok és az egyszerűség a fő vezérelv....
2021. szeptember 23.
Ár? Címke? Híres márkák? A legtöbben nem tudatosan választanak bort, hanem inkább intuíciók vagy egy hangzatos hirdetés alapján. Adunk néhány tanácsot, hogy sikerüljön kezdőként...
2021. szeptember 14.
Tudod, mi a verjus? És azt, hogy mi mindenre használhatod? Most minden titkát feltárjuk e sokoldalú és egészséges delikát terméknek. Egresvíz, avagy „verzsü” Verjus:...
2021. szeptember 06.
A naptár éppen csak átváltott szeptemberre, még az idő is a nyarat idézi, de az ősz azért már a kertek alatt oson. Ideje feltölteni...
2021. augusztus 25.
Eljött az év legizgalmasabb időszaka: megkezdődött a szüret. Ilyenkor minden mozdulatnak és körülménynek jelentősége van a készülő bor minősége szempontjából. Íme, öt kérdés és...
2021. augusztus 18.
Az étel-bor párosítások között vannak régi, jól bevált kombinációk. De miért ne próbálnánk ki néha új ízharmóniákat? Ezúttal közkedvelt borfajtákat veszünk sorra, és mindhez...
2021. augusztus 09.
Pincészetünknél természetes módon talált egymásra a művészet és a bor. Belső igényünk a művészetek támogatása, így mindig örömmel keressük a kapcsolódási pontokat. Évek óta...
2021. július 30.
A kávé rajongói ugyanolyan lelkesek és pont olyan komoly ínyencek tudnak lenni, mint a borkedvelők. De vajon lehet kapcsolat a két ital és a...
2021. július 26.
Amikor magasra kúszik a hőmérő higanyszála és a nagy melegben bódultan pihenünk, nem is vágyunk komoly, nehéz ételekre. Ilyenkor tökéletes ebéd vagy vacsora lehet...
2021. július 19.
Korán jöttek idén nyáron a hőhullámok, így hamar ízelítőt kaphattunk abból, milyen a tartósan 30 fok fölötti hőmérséklet. A nagy meleg nem csupán minket...
2021. július 13.
Az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon, bora pedig a legnépszerűbbek között van. Ez a chardonnay, mely sokféle stílusban készülhet, de egy biztos: mindegyik csábítóan...
2021. július 06.
A nyári forróságban nem csupán a levegő izzik, de a parázs is a grillrácsok alatt. Itt a BBQ szezon, mutatjuk is, hogy mely grillételek...
2021. június 24.
A bor stílusát nagyban meghatározza, hogy érlelik-e, és ha igen, meddig és miként. Lássuk, mit érdemes tudni a borok érlelésével kapcsolatban! Mit jelent és...
2021. június 18.
A nyár a könnyed, gyümölcsös borok legfőbb szezonja, ilyenkor gyakran kerül fehérbor a poharakba. De vajon minden fehérbor könnyű? Egyáltalán beszélhetünk fehérbor-szezonról? Íme, öt...
2021. június 09.
Az utóbbi évek „nagy durranása” a pét-nat, azaz egy régi, de újra felfedezett eljárással készült, szűretlen pezsgőfajta. A laza, bohókás, buborékos ital idén is...
2021. június 04.
Sajt, sonka, szalámi, friss bagett, és egy palack bor. Tökéletes társaság egy kellemes piknikezéshez vagy egy otthon töltött hangulatos estéhez. Íme, néhány tippünk a...
2021. május 26.
Csábítóan izgalmas, elegáns, komplex. Bizony, ilyen is lehet egy rozé! Bemutatkozik legújabb borunk, a néhány napja debütált Rozé Variáció. Május 23-ától kapható vinotékánkban új...
2021. május 19.
A rozé népszerűsége töretlen, valószínűleg idén nyáron is sok kerül majd belőle a borospoharakba. Most újabb öt kérdésre válaszolunk e friss, illatos, gyümölcsös kedvenccel...
2021. május 12.
A Kékfrankos név valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng Magyarországon – legyen bármennyire is járatos a borok világában. Ez nem csoda, hiszen hazánkban már több évtizede...
2021. május 06.
A pohárba töltött borról a legelső benyomást a színe jelenti. Túl azon, hogy egy pillanat alatt meg tudjuk állapítani, fehér- vörös- vagy rozé borról...
2021. április 21.
Az egyik legjobb dolog a tavaszban, hogy olyan színes és illatos. Végre tobzódhatunk a friss, ezerféle ízű zöldségekben! Használjuk hát ki: kerüljön az asztalra...
2021. április 15.
Ki ne ismerné legalább hallomásból a Pinot Noir-t? De vajon tényleg ismerjük? Aligha, hiszen százféle arca van e nehezen megfejthető bornak. Most mégis teszünk...
2021. április 08.
Aki egy kicsit is ismeri pincészetünket, tudja, milyen sok szálon összefonódik az életünk a művészetekkel. És mivel már születtek boraink által ihletett versek, adja...
2021. március. 30.
„Hogyan válasszak bort?” Gyakran elhangzó kérdés, hacsak nem vagyunk határozott elképzelésekkel rendelkező, haladó borkedvelők. Most azoknak szeretnénk segíteni, akik egyelőre tanácstalanul nézegetik az üzletek...
2021. március. 24.
Prémium borcsaládunk egyik legnépszerűbb tagja a Montenuovo cuvée. Vajon honnan kapta titokzatos és elegáns nevét? Mit ábrázol a palackot díszítő, különleges címke? Miért éppen...
2021. március. 17.
Nincs, aki ne szeretné a pár perc alatt összedobható, lelket melengető, gondolatban Itáliába repítő tésztaételeket. S ha még egy pohár bor is kerül melléjük,...
2021. március. 10.
Ha azt mondjuk: borkóstoló, elsőként biztosan egy pince félhomálya, a hordók között borospoharat szorongató vendégek és a borokról lelkesen mesélő borász képe ugrik be....
2021. február 24.
Érdekes összehasonlítani egy évjárat különböző borait egy kóstoló során, de legalább ennyire izgalmas az is, ha ugyanannak a bornak a különböző évjáratait kóstoljuk egymás...
2021. február 10.
Van néhány olyan borral kapcsolatos fogalom, melynek jelentésével akkor is jó tisztában lenni, ha csupán műkedvelő borfogyasztók vagyunk. Ilyen kifejezés a tannin is. Lássuk,...
2021. január 26.
Csak a legjobb termésből, kizárólag a legkiválóbb évjáratokban készül. A csúcsbor a pincészet számára büszkeség, mely megmutatja, mennyire magas szinten művelik a borkészítés mesterségét....
2021. január 19.
A bor él és fejlődik, nem mindegy tehát, hogy miben és miként érleljük, tároljuk. A hordó régóta természetes tárolási mód, de nem csupán az:...
2020. december 30.
Nem múlhat el szilveszter pezsgőpukkanás nélkül – még egy ilyen évben sem! Mutatunk egy kellemes alternatívát a pezsgőre, amely ugyanúgy buborékos, frissítő és ünnepélyes....
2020. december 23.
Kertek alatt a karácsony, ideje elvégezni az utolsó simításokat az ünnepi menüvel kapcsolatban. Ne feledkezzünk el a borokról sem! Ehhez adunk néhány hasznos borszervírozási...
2020. december 15.
Kis falatkák, rágcsálnivalók, „finger food”-variációk. A borkorcsolya feladata éppen az, amit a neve igen szemléletesen kifejez: hogy segítségével könnyebben csússzon a korty. Most adunk...
2020. december 10.
Bort ajándékba adni és kapni is öröm – igaz, csak akkor, ha sikerül eltalálni a megajándékozott ízlését. Most adunk néhány tippet a választáshoz mindazoknak,...
2020. december 09.
A villányi borok címkéin rendszerint feltűnik egy embléma, középen egy magyar kikericcsel. Ez arra utal, hogy eredetvédett bor került az asztalunkra. Mit is jelent...
2020. december 01.
Együtt többre jutunk – ez a megállapítás életbölcsességnek talán kissé elcsépelt, de a cuvée mottójának éppen megfelelne. Miért és hogyan készülnek a borházasítások? Miként...
2020. november 18.
Most, hogy a helyzet és az időjárás is arra kényszerít, hogy szabadidőnket a négy fal között töltsük, egy rendhagyó ajánlóval igyekszünk ötleteket adni a...
2020. november 10.
November 11-hez számos néphit és szokás kapcsolódik. Közülük kettőt bizonyosan mindenki ismer, hiszen Márton-nap szorosan összeforrt a libalakomákkal és az új évjárat első borának...
2020. november 05.
Harmonikus, mély, összetett, elegáns, lendületes, friss. Hogyan lehet jellemző egy fajtaborra mindez egyszerre? Amióta Villányban igazi otthonra talált, a cabernet franc kiteljesedett és önállóan...
2020. október 28.
Bármilyen furcsa, a borok világában is vannak trendek. Ez látszólag ellentmondás, hiszen a bor lassú, hagyománytisztelő műfaj, míg a divat szeszélyes és gyorsan változó....
2020. október 21.
Nagy borok csak különleges évjáratban születnek – de vajon honnan tudjuk, hogy melyik év volt ilyen? Egyáltalán, mit jelent a bor évjárata és mikor...
2020. október 13.
A Vylyan újbora a Bogyólé idén 16. alkalommal viseli majd egy fiatal képzőművész borcímkéjét. De vajon hogyan zajlik a verseny és az értékelés? Részt...
2020. szeptember 30.
Primeur, novello, Heurige, beaujolais nouveau, újbor: megannyi név, egyetlen jelentés. Az új évjárat első bora mindig kirobbanóan gyümölcsös, jókedvű és még kissé zabolázatlan. De...
2020. szeptember 22.
Amikor bort választunk egy családi ebédhez vagy egy meghitt, párosan elköltött vacsorához, többnyire a főételhez igazodunk. Pedig érdemes néha egy egész borsort összeállítani és...
2020. szeptember 15.
Idén is elérkezett a legfontosabb és legtevékenyebb időszak számunkra: megkezdődött a szüret! A szőlő leszedése és feldolgozása kulcsfontosságú lépés a borkészítésben, nagyon nem mindegy...
2020. szeptember 08.
A szüret évszázados hagyomány, melyhez a kemény munka mellett a finom falatok, a szép borok, a felvonulás, a zene és a mulatság is szorosan...
2020. szeptember 04.
A szüreti időszak egyik elengedhetetlen hozzátartozója, egészséges, tápláló és mivel hamar erjedésnek indul, érdemes azonnal elfogyasztani, vagy mégsem? Elkezdődött a szüret, itt az idő,...
2020. augusztus 19.
Borválasztáskor sok esetben a palack jelenti az első benyomást, ezért fontos, hogyan néz ki. Az esztétikumon túl azonban számos egyéb oka van annak, hogy...
2020. augusztus 14.
Magyarország borkultúrájának és történelmének köszönhetően a borvidék fogalma talán a legtöbb ember számára ismerősen csenghet. De vajon mi a különbség a borvidék és a...
2020. július 29.
A környezettudatosság felértékelődésével és az egészséges életmód terjedésével egyenes arányban növekszik világszerte a növényi étrendet választók tábora. Ezzel párhuzamosan megjelentek a piacon a vegán...
2020. július 15.
Magyarország borvidékei számos lehetőséget tartogatnak azok számára, akik mélyebben is megismerkednének kedvenc boraikkal és borászataikkal. A borkóstoló nagyszerű élmény lehet, de könnyen kellemetlenné is...
2020. július 07.
Egyszerű, gyors, és akár menet közben is elfogyasztható: ez volt az utcai étel eddig. Mostanában viszont nagy kultúrája lett a streetfood-nak, és az is...
2020. június 30.
Hol készül a legtöbb bor? Vajon ott található a világ legnagyobb borospincéje is? Hány éves a világ legidősebb bora, és mennyi a legtöbb pénz,...
2020. június 17.
Az Ördögszántotta hegy legendája összeköti az itt élőket, a vidék kulturális örökségének része. Pincészetünk számára azonban még ennél is több: szereplői borainkban öltenek testet....
2020. június 09.
A fröccs maga a megtestesült nyár, a hosszúra nyúlt esti beszélgetések, a fesztiválok, a teraszon ücsörgés, a strandon napozás, a grillpartik tökéletes kiegészítője, egy...
2020. június 03.
Pezseg, de nem pezsgő. Frissít, de nem fröccs. Bor, de mégsem az. A gyöngyözőbor csupa talány lehet a kezdő, de akár még a tapasztaltabb...
2020. május 27.
Ha a szőlőről beszélünk, egészen biztos, hogy elsőre mindenkinek a bor jut eszébe, pedig a szőlő egy igazi csodagyümölcs, és ezt most be is...
2020. május 19.
A bor igazi élvezetéhez nem csupán jó társaság, megfelelő hangulat, vagy éppen harmonikus ételpárok kellenek: legalább ilyen lényeges, hogy e nemes italt megtiszteljük azzal,...
2020. május 13.
Magyarország leghíresebb vörösbortermelő vidéke, a borturizmus első hazai bástyája, itt vezet végig az ország első Borútja, számos építészeti és kulturális örökség helyszíne. De vajon...
2020. április 30.
Az elmúlt években reneszánszát éli, a napsütés és a jó idő valódi megtestesítője, önmagában és fröccsként is kitűnő, illatos, gyümölcsös, friss, igazi kedvenc, egyszóval:...
2020. április 30.
Tudtad, hogy akár 800 féle aroma, vagyis íz- és illatjegy is megkülönböztethető a borokkal kapcsolatban? Melyek lehetnek ezek, és hogyan alakulnak ki? Mik az...
2020. április 28.
A könnyezés a szőlőben azt jelenti, hogy már nem kell sokat várni, hogy zöldbe boruljanak a szőlősorok a Fekete-hegyen. A könnyek tavasszal, a metszés után...