Recept a Vylyan Teraszról – Cézár saláta
2017. szeptember 12.
Az egyik legkedveltebb a saláták közül, mi is szívesen készítjük a Vylyan Teraszon! Ugyan Caesar Cardini-ről, a recept atyjáról kapta a nevét, de valóban, a cézárok (császárok, királyok) is megirigyelhetnék ezt az egészséges, könnyű és mégis gazdag ételt!
Hozzávalók 4 főre
- 4db fél csirkemell kb 80dkg
- Római saláta 3db
- Parmezán vagy Grana padano sajt 10dkg
- Kenyér a krutonhoz kb 40dkg
- só,bors, olívaolaj,
- fokhagyma 2 gerezd
Az öntethez
- Olívaolaj, 2dl
- Balzsamecet, 0,5dl
- Worchester, 1 teáskanál
- Fokhagyma, 0,5 gerez
- Dijoni mustár, 1 teáskanál
- Szardella paszta, fél tubus (azaz kb. 30 gram)
- Fél citrom leve
- kevés méz
Bilanich Richárd séfünk így készíti
„A négy csirkemellet sózom, borsozom és serpenyőben olajat hevítek, körbe pirítom. A húst mi persze a ’A Tojás’-ban (azaz a Green Egg grillezőnkben) készítjük, ami még emlékezetesebbé teszi az ízeket, de természetesen bármely más konyhai eszközön is süthető. Például sütőben 140 fokon 15 perces sütést javaslok, vagy serpenyőben is elkészíthető.
A kenyeret felkockázom, abban a serpenyőben amiben a csirkét körbepirítottam, a másfél gerezd fokhagymát ugyancsak lepirítom és hozzáadom a kenyér kockákat is, s egy picit sózom.
A római salátákat megmosom, lecsepegtetem róluk a vizet és felcsíkozom a levekeket.
Elkészítem az öntetet, kézi habverővel vagy bot-mixerrel keverem össze a hozzávalókat. Egy tálba kimérem a mustárt, a Worchestert, a szardella pasztát, a citrom levét, s egy kevés mézet, megbolondításul kevés balzsamecetet és a reszelt fokhagymát. Elkezdem keverni és közben lassan hozzácsurgatom az olívaolajat.
A felcsíkozott salátát összekeverem az öntettel, tányérra rakom, hozzáadom a krutonokat. Díszül és íz-koronául a parmezán vagy grana padano sajt forgácsokat szórok rá, végül a felkockázott csirkemellet a salátára helyezem.
Jó étvágyat!”
Bor
A legjobb kísérője a Vylyan HЁRKA Chardonnay, a krémessége az öntettel, a lendülete a friss ízekkel , s az 1/3 arányú hordóban érlelt része a kicsit füstös ízű csirkéhez nagyon jól passzol.