Recept a Vylyan Teraszról - Cézár saláta - Vylyan Pincészet

Recept a Vylyan Teraszról – Cézár saláta

2017. szeptember 12.

Az egyik legkedveltebb a saláták közül, mi is szívesen készítjük a Vylyan Teraszon! Ugyan Caesar Cardini-ről, a recept atyjáról kapta a nevét, de valóban, a cézárok (császárok, királyok) is megirigyelhetnék ezt az egészséges, könnyű és mégis gazdag ételt!

Hozzávalók 4 főre

  • 4db fél csirkemell kb 80dkg
  • Római saláta 3db
  • Parmezán vagy Grana padano sajt 10dkg
  • Kenyér a krutonhoz kb 40dkg
  • só,bors, olívaolaj,
  • fokhagyma 2 gerezd

Az öntethez

  • Olívaolaj, 2dl
  • Balzsamecet, 0,5dl
  • Worchester, 1 teáskanál
  • Fokhagyma, 0,5 gerez
  • Dijoni mustár, 1 teáskanál
  • Szardella paszta, fél tubus (azaz kb. 30 gram)
  • Fél citrom leve
  • kevés méz

Bilanich Richárd séfünk így készíti

A négy csirkemellet sózom, borsozom és serpenyőben olajat hevítek, körbe pirítom. A húst mi persze a ’A Tojás’-ban (azaz a Green Egg grillezőnkben) készítjük, ami még emlékezetesebbé teszi az ízeket, de természetesen bármely más konyhai eszközön is süthető.  Például sütőben 140 fokon 15 perces sütést javaslok, vagy serpenyőben is elkészíthető.

 A kenyeret felkockázom, abban a serpenyőben amiben a csirkét körbepirítottam, a másfél gerezd fokhagymát ugyancsak lepirítom és hozzáadom a kenyér kockákat is, s egy picit sózom.

A római salátákat megmosom, lecsepegtetem róluk a vizet és felcsíkozom a levekeket.

Elkészítem az öntetet, kézi habverővel vagy bot-mixerrel keverem össze a hozzávalókat. Egy tálba kimérem a mustárt, a Worchestert, a szardella pasztát, a citrom levét, s egy kevés mézet, megbolondításul kevés balzsamecetet és a reszelt fokhagymát. Elkezdem keverni és közben lassan hozzácsurgatom az olívaolajat.

A felcsíkozott salátát összekeverem az öntettel, tányérra rakom, hozzáadom a krutonokat. Díszül és íz-koronául  a parmezán vagy grana padano sajt forgácsokat szórok rá, végül a felkockázott csirkemellet a salátára helyezem.

Jó étvágyat!

Bor

A legjobb kísérője a Vylyan HЁRKA Chardonnay, a krémessége az öntettel,  a lendülete a friss ízekkel , s az 1/3  arányú hordóban érlelt része a kicsit füstös ízű csirkéhez nagyon jól passzol.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!