Sajt, piknikfalat: könnyed kísérők a bor mellé
2021. június 04.
Sajt, sonka, szalámi, friss bagett, és egy palack bor. Tökéletes társaság egy kellemes piknikezéshez vagy egy otthon töltött hangulatos estéhez. Íme, néhány tippünk a legjobb kombinációk összeállításához!
Itt a nyár, végre élvezhetjük a szabadban, a friss levegőn töltött hétvégéket és a meleg estéket. Akár piknikezést, akár baráti borozgatást tervezünk, érdemes néhány finom és könnyű falattal is készülni. A sajt és a sonka a bor legjobb barátja és a legegyszerűbb borkorcsolya – feltéve, ha jól válogatjuk össze.
Sajt és bor, egy tradicionális páros
Franciás hangulatú, lazán elegáns, és ha tökéletes a harmónia, akkor különösen kellemes gasztronómiai élmény sajtokat és borokat együtt kóstolni. Nem árt azonban néhány fontos szempontot megjegyezni, mielőtt a sajtpult felé vesszük az irányt, hogy kísérőket vásároljunk az esti borozgatáshoz.
Mindenekelőtt döntsük el, milyen bort fogunk kinyitni és ehhez igazítsuk a sajttál tartalmát. Soha ne válasszunk találomra sajtokat a borozáshoz, mert egy rossz párosítás akár tönkre is teheti a bor élvezetét.
Néhány fogódzó:
- általában egyszerűbb feladat fehérborhoz sajtokat társítani, mint a vörösborokhoz, így, ha sajttálban gondolkodunk és nincs nagy gyakorlatunk az ételek és borok összehangolásában, próbálkozzunk először egy könnyű, reduktív fehérborral és ahhoz válasszunk sajtokat;
- a gyümölcsös fehérborok és rozék mellé kínáljunk friss, nem érlelt, lágy és viszonylag semleges ízvilágú sajtokat;
- az érlelt lágy sajtok és penészes sajtfélék illenek az ásványosabb ízvilágú fehérborokhoz, de egy gyümölcsös karakterű, nem túl testes vörösborral sem fognak összeveszni;
- ha testesebb fehérborhoz vagy egy bársonyos, gömbölyű vörösborhoz keresünk sajtokat, viszonylag könnyű a dolgunk, mert a félkemény sajtok közül sokkal alkothatnak harmonikus párost. Ez esetben elsősorban a sajt érettségét és érlelési módját vegyük figyelembe;
- amennyiben egy testes vörösbort szeretnénk kinyitni, és kifejezetten sajtot szeretnénk fogyasztani mellé, válasszunk a borhoz hasonlóan markáns ízvilágú fajtákat.
További tippek:
- keressük az azonos vonásokat a borban és a sajtban: ha a bor könnyű és friss, akkor a sajt is legyen lágy és enyhe ízű; ha a bor testes, akkor a sajt is lehet nehezebb és zsírosabb fajta;
- ne feledjük, hogy a sajtok inkább az alacsonyabb alkoholtartalmú borokat tűrik meg maguk mellett;
- törekedjünk az azonos intenzitásra: se a bor, se a sajt íze, illata ne kerekedjen felül a másikon.
Néhány bevált párosítás:
Rizling: friss kecskesajtok, juhsajt, gomolya, ricotta;
Chardonnay: emmentáli típusú sajtok;
Rozé: brie és camembert;
Cabernet Sauvignon: gouda és más diós ízvilágú, kemény sajtok.
Mi legyen a piknikkosárban?
A nyár a piknikezés főszezonja. Nincs is jobb vasárnap délutáni program, mint elvonulni a zöldbe, leheveredni egy nagy pokrócra, bámulni a bárányfelhőket és rájárni a piknikkosár tartalmára. Az élmény még tovább fokozható egy palack borral és kifejezetten mellé válogatott falatokkal.
Az előzőekben említett bor-sajt párosok jó kiindulási alapot jelentenek, de csomagolhatunk melléjük friss, ropogós bagettet, illetve kolbász- és szalámiféléket. Utóbbi esetében mindössze arra figyeljünk, hogy ne legyenek erős, csípős fűszerezésűek a kolbászok, mert eltompíthatják az ízérzékelésünket és így nem élvezhetnénk a magunkkal hozott bort. Az is jó ötlet, ha a sonkák és szalámik helyett különféle mártogatósokat, kencéket készítünk és ezeket fogyasztjuk a bagettel. Ne felejtsünk el némi friss, semleges ízű zöldséget is tenni a kosárba: jól fognak esni a finom falatok mellé.
A piknikkosarakat mi is nagyon szeretjük, ezért a hozzánk látogatók számára el is késztettük a magunk variációját, melyet a Vylyan Teraszon lehet kérni és el lehet vele vonulni a fűbe. A Vylyan piknikkosárba a választott bor mellé friss bagettet, kézműves kolbászokból álló kamraválogatást, sajtválogatást és kencéket is teszünk, hogy mindenki megtalálja benne a kedvére való finomságot.
Apró rafinériák
Akár sajttálról, akár piknikkosárról van szó, az összhatás úgy lesz teljes, ha a részletekre is odafigyelünk. A sajttálat könnyen feldobhatjuk néhány szem friss gyümölccsel (melyek ízeit próbáljuk meg összehangolni a sajtokéval), diófélékkel, magvakkal, olívával. Ezek természetesen nem csak asztaldíszek: a sajtokkal együtt érdemes szemezgetni belőlük.
Ha stílusosak akarunk lenni, a piknikkosárba készítsünk be textil szalvétákat, műanyag helyett valódi evőeszközt és természetesen üveg borospoharakat. Tény, hogy ezekre jobban kell vigyázni és a nap végén nem dobhatjuk ki őket, de egy csipetnyi luxust csempésznek a pokrócon heverészésbe, a lusta délutáni borozgatásba. Ezek az igazán egyszerűen elérhető, apró örömök!